27 ian. 2011

Fondul de private equity Innova Capital cumpără Provus şi RomCard

Innova Capital, fondul care s-a remarcat pe piaţa locală prin exitul din Orange România, a preluat un pachet de 96% din acţiunile Provus şi ale subsidiarei sale deţinute integral RomCard, de la Turkven Private Equity şi un consorţiu de investitori turci.

Provus şi Romcard este a treia tranzacţie realizată de Innova în România, după achiziţia din 1999 a Orange Telecom, companie vândută după şase ani către France Telecom, şi preluarea în 2008 a afacerii La Fântâna.

Innova Capital a fost asistată de către Badea Clifford Chance, iar PricewaterhouseCoopers a fost consultantul financiar al tranzacţiei. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

Achiziţia surprinde întrucât procesatorul de carduri turc Provus Services Provider, controlat de fondul de investiţii Turkven şi prezent pe piaţa locală din 2001, a cumpărat chiar anul trecut RomCard, companie de procesare a cardurilor cu afaceri de 1,3 milioane de euro în 2009 şi deţinută de BCR, BRD, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank şi Financiara SA.

Provus şi RomCard sunt cei mai importanţi furnizori de servicii de emitere şi personalizare a cardurilor, de operaţiuni şi procesări de tranzacţii la terminale ATM şi POS, precum şi de servicii de switching şi e-commerce, activând pe piaţă de mai mult de zece ani. „Achiziţia creează condiţiile pentru accelerarea dezvoltării locale şi regionale a celor două companii şi reafirmă interesul pe termen lung al Innova Capital pentru România”, potrivit fondului de private equity.

“Am avut numeroase argumente pentru a investi în Provus”, a declarat Krzysztof Kulig, partener Innova Capital şi noul preşedinte al Provus Supervisory Board.

Provus, înfiinţată în 2001, deţine toate certificările necesare de la organizaţiile internaţionale MasterCard şi Visa , oferind o plajă completă de servicii de procesare a cardurilor, atât pentru emitere, cât şi pentru acceptare. De asemenea, compania furnizează servicii de personalizare a cardurilor şi aplicaţii de Loyalty bancar. Provus administrează peste 1500 de unităţi ATM, 4500 de terminale POS, 3 milioane de carduri şi peste 3,5 milioane de tranzacţii pe lună.

RomCard este un veteran al industriei şi primul centru de procesare a cardurilor din România. Înfiinţată în 1994, compania a continuat să se axeze pe procesarea tranzacţiilor şi şi-a extins activitatea în servicii e-commerce, fiind în prezent singura platforma 3D-Secure certificată de către Visa şi MasterCard, din Romania.

Mai multe aici

[top]